Je kent het wel, je hebt een lekkere trainingssessie achter de rug en pakt na afloop je shakebeker met een goeie scoop whey er in. Je lichaam trilt nog van die idioot-zware squats en schreeuwt naar eiwitten. Een beetje water in je beker, schudden en drinken maar!

Ik doe het zelf al jaren en pas sinds vorige week besloot ik mij te verdiepen in de verschillende soorten eiwitten. Waarom opeens afgelopen week? Omdat wij te gast waren op de FIBO beurs, één van de grootste fitnessbeurzen in de wereld.

In een hal met gemiddeld 100.000 verschillende eiwit merken, mocht ik als een kind in een snoepwinkel, overal een gratis shot whey pakken. Heerlijk zou je denken, toch? Niet dus! Het ene drankje nog chemischer dan de ander, en de meeste shotjes hadden een dermate felle kleur dat mijn tanden ervan begonnen te tintellen. Conclusie: ik ben op onderzoek uitgegaan en ik heb 5 tips verzameld. Controleer aan de hand van de onderstaande stappen of jouw gebruikelijke whey, écht gezond is!

 

Tip 1: Resultaten van het lab?

Via de website supplementlabtest.com en labdoor.com kun je heel eenvoudig jouw standaard whey opzoeken en de lab resultaten checken. Beide websites worden, voor zover bekend is, niet gesteund door eiwit merken en zijn onafhankelijk.

Tip 2: Whey concentrate, isolate of hydrolysate?

Als je een eiwitshake drinkt omdat je zoveel mogelijk eiwitten wil binnenkrijgen, dan is whey isolate de beste keuze. Deze vorm van whey bevat het hoogste percentage eiwitten. Whey concentrate daarentegen bevat meer vetten en koolhydraten, echter wordt deze vorm wél het minste bewerkt. Whey hydrolysate is een vorm van eiwit die het snelste wordt opgenomen door je lichaam, dit is dus van toepassing voor mensen die erg vaak sporten.

Tip 3: Suikers?

Check het label van je eiwit product, staan de volgende ingrediënten bovenaan de lijst: Dextrose, fructose, glucose polymers, sucrose en maltodextrin? Als dit het geval is, dan zit je whey vol met suikers. Andere ingrediënten die je waarschijnlijk niks zeggen maar feitelijk suikers zijn, heten: sucralose, xylitol, acesulfame-k, stevia. Mijn advies: wegblijven van deze producten

Tip 4: Meer dan 10 ingrediënten?

Het is geen harde regel maar je kunt jezelf de vraag stellen of het juist is om een whey te drinken met meer dan 10 ingrediënten. De kans zal hoog zijn dat er ingrediënten aan zijn toegevoegd die je liever niet inneemt…

Tip 5: Animo Spiking?

De meesten onder ons zullen alleen naar het aantal eiwitten van het product kijken, toch? Helaas kunnen bedrijven deze makkelijk beïnvloeden door goedkope aminozuren toe te voegen. Dit staat beter bekend als Animo Spiking, dit is te herkennen aan de volgende ingrediënten: glycine, taurine, arginine, en creatine.

 

Is jouw gebruikelijke whey goed uit de test gekomen? Of is je maag inmiddels omgedraaid omdat de waarheid nu op tafel ligt? In ieder geval, weet je vanaf nu wat je lichaam binnenkrijgt en daarop kun je in de toekomst anticiperen. Smakelijk!

Bron: examine.com

Workout filmen?

Deel je info en ontvang een update zodat we in jouw gym kunnen lanceren!


[ninja_forms_display_form id=”5″]

Geen spam, promised!